Geef jezelf toestemming

Whatever you face, it can go different ways.
— Chris Johnstone
IMG_0445.JPG

In september was ik in Schumacher College. Een bijzonder inspirerende school in Devon, Zuid-West Engeland waar ik van twee Engelse dokters leerde over veerkracht. Resilience in het Engels, en dat woord dekt voor mij toch veel beter de lading. Maar dus in het Nederlands hebben we het met veerkracht te doen.

Terwijl ik deze blog schrijf, is het trouwens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid die dit jaar in het teken staat van ‘Samen veerkrachtig’. Het is een thema dat in is. Dat is ook goed, gezien het hoge aantal stressgerelateerde klachten, depressies, burn-outs enz.

Maar terug naar het ‘kleine’ verhaal, daar in Schumacher College. We zitten met een kleine dertig mensen op stoelen in een grote cirkel. We leren elkaar kennen, we horen namen, we horen over de regels van de plek. Kortom de structuur van de groep en de groepsgeest worden stilaan gevormd. Voor mij is dit lange stoelzitten en luisteren echter best vermoeiend, ook al omdat al dat Engels toch meer focus vraagt dan ik verwachtte. Ik zou even recht willen staan. Zou ik dat moeten vragen? Gezien mijn vorige job bij Logo Antwerpen, waar ik gebrainwashed ben over het belang van wisselwerken en geregeld eens rechtstaan en stretchen, kan ik bijna niet meer lang aan één stuk zitten.
Want zitten is het nieuwe roken!
En dus voel ik dat ik mijn gezondheid belangrijk vind, dat ik volwassen genoeg ben om een keuze te maken en dat ik hiervoor aan niemand toestemming moet vragen om even recht te staan. Het is geen daad van verzet, het is een daad van gezondheid. En dus sta ik recht. Een paar minuutjes. En ga dan weer zitten. Poe dat deed deugd. Ik werd niet uit de zaal gezet. Niemand vroeg wat ik deed. Bovendien was dit misschien wel een signaal voor anderen om ook te voelen dat hun focus wat verslapte want er werd een gezamenlijke pauze ingelast.

Na de pauze nam iemand het woord en vroeg hoe het er verder aan toe zou gaan wat pauzes enzo betrof. Want zei ze, inderdaad, ik zag Heidi rechtstaan en besefte toen dat ik ook wel wat beweging kon gebruiken. Waarop de reactie van de begeleiding kwam dat het bij een veerkrachtige keuze goed is om jezelf toestemming te geven om voor de betere optie te kiezen. Die optie die voor jou werkt.
Bij veerkracht gaat het onder andere over het nemen van een keuze. Hier ben ik, ik sta voor deze of gene uitdaging, kan ik mezelf de toestemming geven om die optie te kiezen die wellicht voor een betere uitkomst zal zorgen?

Kan jij jezelf toestemming geven om te doen wat voor jou de beste optie is? Als het hele team urenlang vergadert, doe jij dan mee of kies je een voor jou betere/gezonder optie? Als iedereen de hele tijd zit en jij wil staan, wat dan? Als jouw huisgenoten kiezen voor ongezonde voeding, kan jij jezelf dan toestemming geven om voor gezonde voeding te kiezen? Als je partner de hele avond tv kijkt en jij wil wat anders, wat dan?

Als je meer wil weten over wat ik leerde tijdens mijn inspirerende week daar in Schumacher College, dan ben je welkom op de lezing ‘Rock your boat’ op woensdag 16/10 in de Living.

Geef jezelf toestemming.
Om van gedachten te veranderen.
Om te groeien.
Om het niet te weten.
Om tegen de stroom in te zwemmen.
Om met de bende mee te gaan.

Wees je eigen grootste supporter.

Een lied om jou hier aan te doen herinneren :-)

permission.jpg

Vreugde om het voorbije jaar

Geen groot geschreven jaarverslag, wel het voorbije jaar in beeld.
Elk van ons vieren zocht enkele foto’s uit waar we blij van werden, waarvan we het warm kregen, die ons deden glimlachen bij de herinnering.
Kijk even mee.
Van bij de Open Living in oktober 2018 tot het altaar van de laatste Trancereiscirkel op 15 juni.

En vergeet niet om nadien even verder te scrollen, onder de foto’s volgt nog een verhaal.


En zoals vaak gaan verschillende emoties hand in hand, naast vreugde ook tijd voor verandering.
Onze collega Karen Janssen zal nu woensdag haar laatste yoga-les geven in de Living.

Waarom?

Ik vroeg haar of ze dat in een tekst kon gieten, en dit mooie verhaal stuurde ze mij toe.
Dankjewel Karen x

Karen in het bos.jpg

Daar waar je focus is…

Ik schrijf juni 2018. Heidi belt me op met de vraag om een keer af te spreken. Ik ontmoette Heidi voor het eerst op de dansvloer. Uitgelaten en blij op woensdagochtend verwenden we ons lijf tijdens de 5 Ritmes. Niet wetende dat we een half jaar later samen zouden werken om anderen in hun lijf en hart te laten zakken. 

Terug naar juni: Heidi stelde voor om samen het programma van Living Sessions vorm te geven. Het voelde meteen goed. In de zomer rolden we de eerste keer de yogamatten uit in de Living. Het werd voor mij een plezier om elke week een groep gemotiveerde yogi’s te begeleiden. Het geluid van de deurbel op woensdagavond, maakte me blij. 

Op de website schreven we ‘Yoga in kleine groep’ en daarvoor kwamen de mensen. Voor de kleinschaligheid, de gezelligheid en na een tijdje voor de bekende gezichten. En uiteraard voor de “AAAAHHHH” zalige yoga. 

Hoe zalig ik het zelf ook vond om de groep elke keer weer van de opwarming naar de diepe relaxatie te begeleiden, mijn hart verlangde naar een plekje buiten de stad. Tussen de yogalessen door trok ik steeds vaker naar het bos, het groen in. 

En “daar waar je aandacht is, daar stroomt de energie”. Net zoals ik tijdens de yoga steeds in herinnering bracht om de aandacht naar de adem te brengen, ging mijn aandacht steeds meer naar het bos. 

En het bos kwam naar me toe…een nieuwe plek. 

Het voelt wel als een nieuwe dans die ik aanga met het leven, een nieuwe plek, net zoals Living Sessions een jaar geleden die nieuwe plek was.

Dankbaar kijk ik terug op de mooie mensen, heerlijke momenten, prachtige kansen en leerprocessen die ik bij Living Sessions kreeg. 

Ik beweeg rustig verder… richting bos, richting Limburg, om thuis te komen in de natuur en van daaruit al het mooie werk van Living Sessions een warm hart toe te dragen. 

Dank ook aan Heidi, Jan en Natalie voor de hartelijke samenwerking. 

En ongetwijfeld komen we elkaar nog eens tegen!

butterfly-2049567_1920.jpg

Ik ben geen dokter.

Dat is een waarheid als een koe.
Ik. Ben. Geen. Dokter.
Er is zoveel over het menselijk lichaam dat ik niet weet. Echt veel. Er zijn benamingen waarvan ik nog nooit gehoord heb. Zoals telomeren, die blijken we allemaal te hebben. Had ik geen idee van, maar we hebben ze en ze zijn belangrijk.
Ziektebeelden die ik niet ken.
Werking van zenuwcellen die mij onbekend maar schijnbaar verbazingwekkend is.
We zitten verdomd vernuftig in elkaar.

Ik leer wel graag bij.
Ook hier weer de waarheid en de koe.
Over het lichaam, over gezondheid, over vitaliteit, over het leven. En zo bouw ik kennis op over wat ik zelf kan doen om mij vitaal te voelen. Wat zijn gezonde dagelijkse keuzes en wat niet? Er is ook zo veel informatie die de ronde doet, zo veel te vinden op het internet. Wat werkt er voor mij?
De laatste tijd zijn er twee artsen wiens werk ik gevolgd heb. De Nederlander Henk Fransen , die het heeft over het versterken van je zelfgenezend vermogen en die een medicijnloos ziekenhuis wil bouwen. De Amerikaan Mark Hyman, een beoefenaar van de Functional Medicine, die onder andere vertelt over hoe gezonde hersenen te creëren via je eten.

antioxidant-3483929_1920.jpg

De basis over voeding klinkt intussen wel overal ongeveer hetzelfde:
geen suiker, geen witmeel producten, geen slechte vetten, geen gefabriceerd eten, weinig zuivel en weinig vlees.
Wat dan wel? lekkere, verse groenten, fruit, granen, zaden, noten en wilde vis. Een plantenrijk voedingspatroon! Niet alleen gezond voor je eigen lijf, maar ook voor de planeet, twee vliegen in één klap.

Dat zegt trouwens ook onze eigen Belgische voedingsdriehoek, als je het liever dichter bij huis houdt :-)

Voorbije week volgde ik online een achtdelige reeks van dr. Hyman over de hersenen en hoe ze gezond te houden. Wat me daarin opviel was de volledigheid waarmee ze naar gezondheid kijken. Het gaat in de eerste plaats over hoe je voeding kan gebruiken als medicijn. Daarnaast wordt toegelicht hoe de werking van je darmen je immuunsysteem beïnvloedt en hoe dat op de gezondheid van de hersenen inhaakt. Dan gaat het verhaal breder: over slaap naar bewegen, naar je emotionele leven, naar je relaties en hoe je die beleeft en naar spiritualiteit. Alles wordt gelinkt aan elkaar, telkens vanuit wetenschappelijk onderzoek. Zo zou dagelijks mediteren of bidden je telomeren verlengen, waardoor je meer kans hebt om gezond ouder te worden. Weet je nog, die telomeren die we eerst niet kenden?

Eén zinnetje van dr. Hyman blijft me bij: ‘Je kan wel gezond eten en voldoende bewegen, maar dat betekent niets als je je eenzaam voelt.’ De relatie die je hebt met jezelf, met je partner, je kinderen, je vrienden is van vitaal belang. We hebben allemaal een gemeenschap nodig, een gevoel van ergens thuis te horen, als fundamenteel aspect voor onze gezondheid.

Zo krijg ik stilaan zicht op het brede netwerk van gezondheid, alle aspecten die hier bij komen kijken. Er is niet één oorzaak, één wonderpilletje, het is echt een complex web van factoren die allemaal op elkaar inhaken. Met toch telkens de eenvoudige basics: eet gezond, beweeg, voel je goed in je vel.

Het is een persoonlijke frustratie van mij dat dat geheel nog zo weinig in het vizier komt bij de reguliere Westerse geneeskunde. Eigenlijk komt dat geheel sowieso weinig voor in onze samenleving. De ongezonde keuzes liggen veel vaker voor het rapen, schreeuwen je toe. Voor de gezonde keuzes moet je echt moeite doen. En toch zijn er ook heel veel goeie verhalen, positieve projecten, sterke, gedragen gemeenschappen.

jump-2371987_1920.jpg

Per slot van rekening is je eigen gezondheid ook niet iets om af te geven aan een arts. Je woont toch zelf in je lichaam en kan het dus zelf als de besten leren kennen! Wat doet je deugd? Wat doet je geen deugd? Hou je van wat je doet? Zie je de mensen graag die je omringen? Slaap je genoeg?

Laten we elkaar steunen om dagelijks gezonde keuzes te maken (want veranderen is niet altijd zo eenvoudig).
Om dr. Hyman nog eens te citeren: ‘FRIEND POWER IS FAR MORE POWERFUL THAN WILL POWER’.

Dus doe het samen, niet in je eentje!

En je weet het: altijd welkom bij Living Sessions voor steun, voor een stap in de goede richting, voor een luisterend oor, voor samenzijn in een cirkel, voor een helende behandeling die je weer in contact brengt met je lichaam.
Maak een afspraak met één van ons, we gaan graag samen op weg naar een vrijer, vreugdevoller en vitaler leven.

liefs
Heidi


Vreugdevoller door de dag

Vaak begint het al in de ochtend, bij het krieken van de dag, als ik mij bewust word: ‘ik ben wakker’.
Dan schiet mijn denkmachine al in volle gang.
Over hoe de dag er uit zal zien, hoe ik dat project zal aanpakken, wat ik dadelijk zal eten als ik opsta, welke kleren ik zal aantrekken, hoeveel file er wellicht al op de Vlaamse wegen staat, waar ik dan straks ook zal inzitten….
Er heeft zich al een halve dag afgespeeld, puur in gedachten!
En zo ben ik al al doodmoe vooraleer ik een voet uit mijn bed heb gezet :-).

Weet je, soms zijn die gedachten ook gewoon gezellig, ik kan er mij in nestelen. Niemand ziet ze of hoort ze, het is mijn eigen wereldje waarin ik ook blij kan worden van een wending in mijn gedachten of een typisch ‘Heidi-mopje’.

Onze gedachten zijn echter niet zo ‘onschuldig’ als ze lijken. Het aantal gedachten dat wij produceren per dag wordt geschat tussen de 40.000 en de 60.000. Even doorrekenen en hopla: wij hebben zo’n 52 gedachten per minuut. Wat? Echt?

Op zich niets aan de hand natuurlijk. Dat is blijkbaar wat wij mensen doen, massaal gedachten produceren. En blijkbaar gelijken onze gedachten voor het grootste deel op onze gedachten van gisteren. Niets nieuws onder de zon dus.

bloom-carefree-cozy-258330.jpg


Maarrrr, het is zo dat we ons meestal niet eens bewust zijn dat we denken, laat staan wat we denken. En als we dan zo’n gedachte waarnemen, geloven we ze ook vaak.
En daar wringt het schoentje.
We geloven dat we er alleen voor staan. We geloven dat we geen promotie verdienen. We geloven dat er niet genoeg succes is voor iedereen. We geloven dat we liefde moeten verdienen. We geloven dat vrouwen moeten zorgen voor mannen. We geloven dat wij niets aan de klimaatverandering kunnen verhelpen, toch niet in ons eentje.

Zoooooveeeeel gedachten die we allemaal geloven!
Wat nu?
1. De gedachte onderscheppen, je er bewust van worden.
2. Die gedachten onderzoeken. Je afvragen of ze waar is.
Is het waar dat ik er alleen voor sta? Hm.
Is het waar dat ik liefde moet verdienen? Hm.

Bij mij gaan veel van die gedachten over ingebeelde gevaren die in de toekomst gaan gebeuren als ik echt kies wat mijn hart verlangt. Want dan eindig ik arm en alleen in een koud en gammel huis.
Dus mijn gedachtenmolen eindigt dan vaak bij ‘dan doe ik het maar niet’.

Je denken heeft zich immers tot doel gesteld om jou vooral veilig en comfortabel te houden. Om te zorgen dat je meestal tussen de lijntjes kleurt.
Want als je ‘de sprong’ waagt, dan val je wellicht binnen de kortste keren door de mand. Dan ontdekt de wereld dat je niet die geweldige top-man of -vrouw bent. Of dan blijkt dat je toch niet zo goed bent als je dacht. Of misschien heb je wel bijzonder veel succes en wat dan? Zo groot hoeft het toch ook niet.

Zucht. Vermoeiend. Inderdaad.
Wat kan je nog ondernemen om je hiervan bewust te worden?

Uitschrijven wat die steeds herhalende gedachten precies zijn. Die stem van de innerlijke criticus leren kennen is ontzettend leerrijk.
Of luidop uitspreken tegen een goede vriend(in). De eerste keer dat ik dat deed, werkte het op den duur enorm op mijn lachspieren en vond ik het ook wel sneu voor mezelf dat ik met zo’n vervelende stem opgezadeld zit. En bovendien: die strenge stem van iemand anders mogen horen en dan beseffen dat we allemaal zo gelijk zijn, wat een geschenk!

activity-adult-barbecue-344102.jpg

Je kan ook een personage bedenken voor die stem, uitschrijven wat voor figuur het is, welke kleren ze draagt, waar ze zich vooral mee bezig houdt.
Met deze elementen kan je ook een collage maken, een visueel beeld creëren en het personage een naam geven.

Allemaal acties om je bewust te worden van je gedachten, van je strenge stem, zodat niet zij aan het stuur zit (of hij) maar jij. Zodat je bewust kan kiezen, en niet onbewust geleid word door al die gedachten. Zodat je je vrijer voelt doorheen de dag.

Daar staan we voor bij Living Sessions, via onze individuele begeleidingen en aanbod in kleine groepen willen we je inspireren om je weer met jezelf te verbinden en jezelf liever te zien. Zo kom jij ook in je kracht te staan en kan je je vrijer en vreugdevoller door de dag bewegen.

Een cranio-sacraal behandeling van Jan helpt mij vaak om mijn gedachtenstroom wat zachter te maken, om me meer bewust te worden van mijn lichaam, het vanbinnenuit te voelen. Ook reiki heeft dat effect op mij. Of ontspannen tijdens de vertelavond Ostara. Tijdens een ontspannende oliemassage van Nathalie. Tijdens een massage workshop. Tijdens de Heart Gathering van Karen. Tijdens de Sistercirkel van Heidi.

Graag tot in de Living!

de wondere wereld van cranio-sacraal therapie

Blog van Jan Dillen

Al vanaf mijn twintigste wilde ik kinesist of arts worden, maar mijn studies brachten me op het spoor van groepswerk en clowns. Wat ik tot op de dag van vandaag nog in mijn hart draag en met de school van Clownsense leid ik nu zorgclowns op.
Lichaamswerk bleef me echter boeien en zo werd ik integratief masseur en holistic pulser. In een gesprek met mijn osteopate – lang geleden – kwam cranio-sacraal therapie ter sprake en zij opperde dat het misschien wel iets voor mij was. Van het één kwam het ander en op vijftigjarige leeftijd startte ik een intensieve vierjarige opleiding aan het Peirsman Instituut in Nederland.

Wat mij triggerde was dat deze therapievorm over de totale mens gaat, dat vond ik belangrijk, een stevige studie van het hele menselijke systeem. En dat het eerder met voelen te maken heeft dan met analyseren. Daar heb ik talent voor, om heel specifiek te kunnen voelen, daar had ik me natuurlijk ook al vele jaren in kunnen trainen met de verschillende massagevormen die ik onder de knie kreeg.

Cranio-sacraal therapie werkt hoofdzakelijk met de verbinding tussen het cranium (schedel) en het sacrum (heiligbeen gelegen tussen de bekkenhelften). Tussen deze twee gebieden bevindt zich de ‘dura mater’, een stevig vlies waarin liquor (hersenvocht) stroomt volgens een bepaald ritme. Dat ritme was lang ongekend. Het ligt dan ook diep in de mens verscholen. Het was osteopaat dr. John E. Upledger die tijdens het assisteren van een operatie per toeval 'ontdekte' dat het vlies bewoog. De opererende arts vroeg immers om het stil te houden, maar dat kon hij niet. Eerst dacht hij dat het aan hemzelf lag, totdat hij merkte dat het vlies volgens een bepaald ritme bewoog. Dat was voor Upledger de start van een levenslange fascinatie voor het cranio-sacraal systeem.

Dit systeem bestaat dus naast andere ritmische systemen in het lichaam zoals de bloedsomloop en de ademhaling. Het is eveneens van levensbelang, zorgt voor de basis van onze gezondheid en wordt daarom ook wel de ‘breath of life’genoemd.

cranio met groene boeddha

Door zachte aanraking kom ik in contact met de kwaliteit van dit ritme en kan ik blokkades opsporen. Aan de hand van het ontspannen van de verschillende diafragmas (bvb. het middenrif) in het lichaam, ontstaat er terug ruimte en elasticiteit. Naast het preventieve nut zijn er verschillende gezondheidsverbeterende effecten mogelijk: ontspanning van lichaam en geest, verhoging van de levensenergie en oplossen van blokkade en trauma.

Schermafbeelding 2019-01-04 om 18.00.07.png


Voor de volledigheid wil ik nog toevoegen dat de craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Sutherland ontdekte het craniale systeem omstreeks 1920-1930. Hij ontdekte dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en dat dit aanleiding kan geven tot oa depressies, concentratiestoornissen, links - rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen, enz... De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Inmiddels dringt het belang van dit systeem langzaam door tot de gezondheidszorg in Amerika en sinds 1990 ook in Europa.

Wat kan cranio-sacraal therapie voor jou doen? Aangezien het om zo'n diepliggend, fundamenteel mechanisme van ons lichaam gaat dat zich uitstrekt van onze 'kop' tot onze 'staart', zijn de klachten ook heel gevarieerd. Maar om er toch een beeld van te geven, deze kleine opsomming:

Cranio is goed bij...hoofdpijn, migraine, tandpijn, nekpijn, stijve schouders, hoge en lage rugpijn, tinnitus, verhoogde druk ogen, aangezichts en kaakpijn, buikpijn, duizeligheid, depressie, burn-out, overgevoeligheid, doelloosheid, huilbaby’s, trauma door ongeluk of geboorte.

Ik geniet er van om met mensen te werken zodat zij zich bewust worden van het zelfhelend vermogen van hun lichaam, zodat klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Families, moeders met kind, oude en jonge mensen, zijn allemaal welkom om samen van ontspanning naar heling te gaan.

cranio in de Living

Er zijn zo van die dagen...

…dat ik niet meteen iets te zeggen heb. Dat ik in stilte ben. In opruim-modus. Bladeren vegen en in het groentetuintje leggen als donsdeken voor de winter. Dankbaar zijn voor de heerlijke schaduw die ze ons de voorbije hete zomer gegeven hebben. De uitgebloeide en verschrompelde eenjarige planten verwijderen. Heerlijk in de frisse herfstzon aan de slag. Was in de machine steken en blij zijn dat die straks buiten kan drogen. Mijn grote glazen bokalen verzameling sorteren. Zo’n ochtend was het. Een groot deel van de tijd bracht ik in stilte door.

IMG_4986.JPG

Ik had echter met mezelf afgesproken dat ik vandaag een blogtekst zou schrijven. Dan is het niet zo handig om in een bui te zijn waarin je niet veel te vertellen hebt. Verschillende onderwerpen flitsten door mijn hoofd. Maar ik werd er niet warm van. Ik had ze geforceerd bedacht.

Toen had ik zin in muziek. Vanavond ga ik naar een concert van Luka Bloom. Ik zag hem voor het eerst vele jaren geleden op Torhout-Werchter, toen Torhout er nog bij was. In zijn eentje, op zijn gemak, op het podium, met ‘slechts’ zijn stem en zijn gitaar. Wow. Ik was verkocht.
Zou hij nieuwe nummers brengen? Want ik ben niet op de hoogte van zijn werk van de laatste jaren. Even opzoeken en inderdaad ‘Refuge’ is het album dat hij komt voorstellen. En hoe kan het ook anders, dat is integraal te vinden op Youtube. Zo fijn om nu al omringd te worden door de muziek die vanavond zal klinken. Zo kan ik de liedjes al leren kennen en proeven. Mijn ervaring leert me dat het concert dan vaak nog intenser is.

Een van de titels prikkelt mijn nieuwsgierigheid: Dadirri (deep listening). Dat klinkt mooi en het staat mooi geschreven, de letters rollen door mijn hoofd. Even opzoeken en inderdaad, het is een inspirerend begrip, geschonken door de Aboriginals. Dit lees ik:

Dadirri is inner, deep listening and quiet, still awareness. Dadirri recognises the deep spring that is inside us. We call on it and it calls to us. This is the gift that Australia is thirsting for. It is something like what you call ‘contemplation’.
“When I experience dadirri, I am made whole again. I can sit on the riverbank or walk through the trees; even if someone close to me has passed away, I can find my peace in this silent awareness. There is no need of words. A big part of dadirri is listening.”

bron: Miriam-Rose Ungunmerr-Baumann, Aboriginal writer

En zo kom ik uit de stilte in de vreugde. Het wonderlijke van onverwacht iets nieuws te mogen leren dat ik herken. Dat zoet proeft. Dat een wereld aan mogelijkheden opent. Alle herinneringen van mijn eigen dadirri flashen over mijn netvlies.
Daar aan the River Dart in Devon.
Daar tegen ‘mijn’ eik in de Lovenhoek.
Kijkend door mijn dakraam naar het leven van de vogels in de bomen, op de daken, in de lucht.
Al die keren dat ik mezelf compleet voelde, gewoon door te zijn, door deel uit maken van het krioelende leven en me daar bewust van te zijn.
De reiger die over mijn hoofd vliegt, de buizerd die boven het veld bidt. En ik wandel traag, ik voel en proef en hoor en zie. Mijn zintuigen zijn open, de wereld mag binnen en ik mag in de wereld.

Ik ben diegene die luistert naar de muziek van de wereld.

Ik ben diegene die luistert naar de muziek van de wereld.

Diep luisteren is een onwaarschijnlijk sterke kwaliteit. Luisteren naar wat niet gezegd wordt. Luisteren naar jezelf en naar de ander. Ik maakte ooit een SoulCollage®kaart over deze kwaliteit, omdat ik ze herken in mezelf maar ook omdat ik ze wil versterken. In stilte zijn, aanwezig zijn, schrijven,… dat zijn ook de ingrediënten van de winterse Silent Closure workshop op vrijdag 28 december.

In Silent Closure stellen we het voorbije jaar visueel voor, we maken contact met de voorbije 365 dagen, duiken in de stilte en maken beeldende kaarten (met SoulCollage®, maar je hoeft hierin geen ervaring te hebben). We werken met vragen als: Wat heb ik het voorbije jaar aan de wereld mogen schenken? Welke kwaliteiten hebben minder het licht gezien? Welke boodschap schuilt er in het voorbije jaar en welke kan ik meenemen naar het volgende jaar?

Meld je aan als je de roep voelt om naar jezelf te luisteren. Om in de gezellige stilte van de winter contact te maken met je eigen stilte. Voor mezelf is het reeds traditie en dit is het eerste jaar dat ik anderen uitnodig om dit samen te doen. Welkom.

Heidi
Horen, zien en ...

blog door Karen Janssen

Je kent ze wel, die drie aapjes op een rij. De ene bedekt zijn ogen, de andere zijn oren en de andere zijn mond.
Horen, zien en zwijgen…

In mijn tuin zitten er zo drie stenen trolletjes op een rij. Als ik naar dit trio kijk, voel ik spontaan een kinderlijke nieuwsgierigheid in me opkomen. Het is alsof ze vol verwondering de wereld aanschouwen terwijl ze één van hun zintuigen afsluiten voor alles wat buiten hen gebeurt.

DSCN3031.JPG

Als ik even stilsta bij die nieuwsgierigheid, dan komen volgende woorden in me op: ontdekken, brandend verlangen, nieuw, verwondering, inspiratie… Het lijstje is eindeloos. Zo ook de kracht van nieuwsgierigheid.

Kan jij je de laatste keer herinneren dat je vanuit nieuwsgierigheid je oren spitste?

Of vol verlangen een nieuwe smaak op je tong liet smelten?

Of vol verbazing de herfstkleuren op je netvlies liet vallen?

Het vraagt verwondering en verlangen om de dingen steeds als nieuw te ervaren zoals ze zijn. En deze verwondering zorgt ervoor dat er iets creatief, fris en vernieuwend in onszelf wordt wakker gemaakt. Zin om op ontdekking te gaan naar de mogelijkheden, de kansen, de nieuwe inzichten.

Het moment dat je op een nieuwe plek gaat wonen en vol inspiratie zit om alles in te richten. Een boeiende persoon die je pad kruist en jou aan zijn lippen gekluisterd houdt met interessante verhalen. Of de ontdekking van een nieuwe passie, waar je maar niet genoeg van kan krijgen en elk moment van de dag zou willen in investeren.

Het is vanuit deze nieuwsgierigheid dat Karen en Ilse de workshop ‘Breng jezelf in beeld en beweging’ hebben gecreëerd. Een warme uitnodiging om met een frisse blik te gaan creëeren en belichamen wat jou uniek maakt. Trouwens het woord curieus in het Frans, betekent niets meer dan nieuw, uniek of anders. En dat is waar creatie nu net om gaat. Vanuit jouw eigenheid iets vormgeven. Want in ieder van ons zit een kunstenaar verborgen.

Een verrassende en intuïtieve workshop waar je al spelend je creativiteit gaat (her)ontdekken, deze kan belichamen en vorm geven. Via beeldende kunst, deelmomenten en bewegingsoefeningen laten we jouw creativiteit terug stromen.

Dus niet ‘Horen, zien en zwijgen’
maar wel ‘Horen, zien en creëren’.


Na dit weekend ga je naar huis met:

- Een eigen creatie over jezelf

- De ervaring om nog meer in je eigen kracht te gaan staan

- Manieren om je eigen creativiteit te laten groeien

- Manieren om te voelen en belichamen wat jij wil in je leven.


Breng jezelf in beeld en beweging, ervaringsgerichte creatieve workshop door Karen Janssen en ilse Minnebach 9-10 & 11 november 2018

Klik hier om je aan te melden.

I have no special talents, I am just passionately curious.”
Albert Einstein

HALT

Zelfzorg is een druk besproken onderwerp. "Zorg maar goed voor jezelf", is een advies dat je heel vaak te horen krijgt. En terecht ook, want het is belangrijk. Je hebt dan ook je hele leven te maken met jezelf. Er zal nooit iemand anders te voorschijn komen, je krijgt geen ruilpakketje aangeboden. 

barefoot-beach-blur-296879.jpg

Maar wat houdt die zelfzorg precies in? Wat kan je daar concreet mee doen? Naar de kapper gaan, een heerlijk warm bad nemen, met een lekkere zeep en een muziekje er bij? Tijdig naar de dokter gaan als je merkt dat er iets mis is? Of met je blote voeten langs de vloedlijn wandelen? (mijn favoriet) De concrete zelfzorg-acties zijn natuurlijk voor iedereen anders, maar dit is niet waar het verhaal van zelfzorg begint. Deze activiteiten zijn meestal een gevolg van weten waar je op dat moment behoefte aan hebt. Wat heb je nodig?

Goede zelfzorg begint met GOED NAAR JEZELF LUISTEREN. Wat voel ik? Welke behoefte heb ik? Kan ik mezelf toestaan om me zus of zo te voelen? Mag ik wel voor mezelf zorgen of vind ik dat egoïstisch? Laat dat 'luisteren naar jezelf' nu net iets zijn dat de meesten onder ons niet in hun standaardpakket hebben meegekregen. Of beter gezegd: het is er wel, maar we zijn er niet vaak op aangesproken, dus we hebben niet genoeg de kans gehad om ons innerlijk luisteren te ontwikkelen. We zijn er nogal onhandig in.

Hoe begin je er dan aan? Ik zag ooit een inspirerend filmpje* voorbij komen - wellicht op Facebook - over de basics van zelfzorg waarvan ik de kerngedachte graag met jullie wil delen.
Zelfzorg is immers maar één kant van de medaille waardoor wij ons gelukkig voelen. We hebben ook liefdevolle relaties met onze geliefden en fijne interacties met onze omgeving nodig, we willen ook graag zorgen voor een ander.
Wanneer is het dan de beurt aan zelfzorg?
Dat legt het HALT-principe je uit. De letters staan voor: HUNGRY, ANGRY, LONELEY, TIRED. Wanneer je je hongerig voelt, boos, eenzaam of moe, dan is het TIJD VOOR ZELFZORG. Als je je moe voelt, dan zou er best een belletje gaan rinkelen. Want iets in jou vraagt aandacht. Ben je te lang blijven doorwerken? Heb je systematisch te weinig slaap?  Of als je merkt dat je boos bent, of je eenzaam voelt, dan is het tijd om hier stil bij te staan. Ging er iemand over je grenzen heen? Heb je het moeilijk om te verwoorden wat er in je omgaat?
Hongerig, boos, eenzaam en moe zijn signalen die jouw aandacht vragen. In jouw controlekamer gaan er dan lampjes flikkeren die aangeven dat er iets niet in orde is en jij gaat onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als je precies weet wat er aan de hand is en waar je nood aan hebt, kan je gaan bekijken hoe dat er praktisch uit ziet, bijvoorbeeld een verwenavondje met een lang bad of een sport-moment inlassen. 
Het HALT-principe zegt dus dat als je op deze vier momenten aan jezelf tegemoet komt, dat je dan de nodige zelfzorg aan de dag hebt gelegd en je weer verder kan met zorgen voor de ander. Ga je systematisch voorbij aan deze vier, dan creëer je veel kans dat je een soort verslaving gaat ontwikkelen vanuit die gevoelens. Dat je gaat eten om je niet meer eenzaam te voelen of overmatig gaat sporten om je niet boos te voelen. Of dat je liters koffie gaat drinken om die vermoeidheid niet te voelen. Innerlijk luisteren is dus van groot belang, wil je voor jezelf zorgen en jezelf leren kennen, zodat je tevredener en krachtiger door het leven kan.

Het goede nieuws is: INNERLIJK LUISTEREN KAN JE LEREN. Het is aandachtig zijn. Wat voel ik? Hoe adem ik? Is mijn lichaam gespannen?  Herken ik mijn eigen boosheid? Voel ik het als ik honger heb? Het is de gewoonte ontwikkelen om gedurende de dag af en toe stil te staan bij jezelf. Eventueel even gaan zitten en een paar keer ademen. Is alles ok?
Dat deel in jou dat zorg nodig heeft, zal je dankbaar zijn. Na verloop van tijd zal je merken dat je je meer tevreden voelt. Dat je meer vertrouwen hebt in het leven, want je weet: er wordt voor mij gezorgd, ha ja, want dat doe je zelf! Hoe beter je weet wat er met jou aan de hand is, hoe beter je ook in relatie tot anderen kan staan.

Dus ja, zelfzorg en innerlijk luisteren zijn belangrijke talenten. Laat dat nu net één van mijn stokpaardjes zijn: authentieke communicatie met jezelf, zowel in mijn eigen leven als in mijn INDIVIDUELE BEGELEIDINGEN. Ik ondersteun jou graag om op creatieve wijze jouw vaardigheid 'innerlijk luisteren' te ontwikkelen, te verbeteren, te verfijnen. Zodat jij vreugdevoller door de dag kan stappen, tevreden en in je kracht. SoulCollage® is trouwens een unieke methode om je innerlijk luisteren te ontwikkelen. JE leest er HIER meer over.

Contacteer me om een afspraak te maken: heidi@livingsessions.be of 0485 452 604.

° Zorg ook voor jezelf door te weten wat je op je huid smeert en kom naar onze workshop 'Zelf natuurlijke ZONNEPRODUCTEN maken'.
° Zorg voor je innerlijke wereld door er beelden aan te geven en kom naar de introductieworkshop SOULCOLLAGE® waar je leert uit je hoofd naar je hart te dalen en je eigen wijsheid aan te boren. Een plezierige manier om je innerlijk luisteren te ontwikkelen!
° Doorheen het hele aanbod van Living Sessions loopt immers deze rode draad van zelfzorg: ook in de massages, de cranio-sacraal therapie, hatha yoga, bachbloesems en deelcirkels.

Je bent welkom.
Take care x
Heidi

* noch het filmpje, noch de man die sprak heb ik kunnen terugvinden, moest jij dit toevallig ook gezien hebben, hoor ik graag wie het was! Merci.

 

Make a wish

Hoe vaak heb jij al zo'n pluizige paardebloembol in je handen gehad? Als je die vasthebt, mag je een wens doen. Dan moet je diep inademen en als je in één keer alle pluisjes van de bloem kan blazen, dan komt je wens uit.

background-image-beautiful-blur-414586.jpg

Mijn pluizige paardebloembol heeft haar werk goed gedaan, want mijn wens is uitgekomen. Wie mij een beetje kent, weet dat ik al langer droom van een centrum waar ik kan programmeren wat boeiend is, wat raakt, wat confronteert, van een plek waar ik mag spelen. Hoe dat zou gebeuren, was nooit echt helemaal duidelijk. Want de natuur roept mij, zou het dan geen plek in de natuur moeten zijn? Maar mijn Living is al zo lang een plaats waar mooie dingen gebeuren, waar ik individuele sessies en workshops geef, dus waarom die plek niet delen?
En plots, hopla, is het zo ver: tijd en ruimte vallen samen, de juiste mensen op de juiste plek en we zijn begonnen! Dus nu is er die sprankelende, inspirerende plek op huiskamermaat, waar ik alles wat mij blij maakt, bij elkaar kan brengen en met anderen kan delen.
Samen met Jan Dillen, Nathalie Verlinden en Karen Janssen is Living Sessions een collectief, een groepspraktijk geworden. We geven individuele sessies en workshops in kleine groepjes om jouw te inspireren, blij te maken, thuis te laten komen, te ondersteunen in je persoonlijke groei. 
Mijn hart is gevuld met vreugde want de mensen in dit groepje maken mij blij: de manier waarop ze in hun werk staan, de expertise die ze te bieden hebben en de drive die we delen. Heerlijk is het, om nieuwe collega's te hebben waar ik op een authentieke, organische wijze iets nieuws mee mag opbouwen.
En natuurlijk hoop ik dat datgene waar wij blij van worden, dat jullie daar ook blij van worden!

Dus laat de vibe zich maar verspreiden, er is veel moois op komst. 
Bijvoorbeeld een SoulCollage®workshop, cranio-sacraal behandeling, ontspannende massage of yoga-sessie. Of wat dacht je er van om eens je eigen natuurlijke zonneproducten te maken?

Wij bij Living Sessions helpen je om van jouw zomer een fijne zomer te maken waarin je goed voor jezelf en je dierbaren zorgt.

Bekijk HIER ons aanbod.

Welkom in de Living!

Jan, Nathalie, Karen en Heidi

Dankbaarheid als medicijn

"Your mantra is thank you.
Don't explain, don't complain.
Keep saying thank you.
Say thank you to existence."
Mooji

Deze mantra staat geschreven op de muur van mijn praktijkruimte. Hij begeleidt me al heel lang doorheen het dagelijkse leven. Het is een goeie reminder om hem op de muur te schrijven, want hoe vreemd ook, telkens opnieuw slaag ik er in om te vergeten hoe belangrijk dankbaarheid is. Niet als iets veraf dat ik morgen wel zal beoefenen, maar NU.

Waar ben jij nu dankbaar voor?

Ik ben NU dankbaar voor het geluid van de regen op de koepel. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben. Ik ben dankbaar voor de liefdevolle mensen die mij omringen. Ik ben dankbaar voor de plantjes die groeien in de tuin. Ik ben mezelf dankbaar dat ik deze blog aan het schrijven ben, want schrijven doet me deugd. Ik voel grote dankbaarheid voor de kracht van het leven die door me heen stroomt en voor alle steun die ik mag ontvangen. Ik ben dankbaar voor alle veranderingen die op stapel staan bij Living Sessions.
 
De zaak met dankbaarheid is dat je het niet afratelt als een trucje of iets van op je to-do-lijstje, maar dat je benoemt waar je dankbaar voor bent TOT DAT JE HET ECHT VOELT. Totdat je voelt dat het JE HART OPENT en dat je het niet alleen bedenkt met je mind. Het is immers de energie van een open hart die zo mooi zichtbaar is en die jou de echte voeding geeft van je opgetild voelen, verbonden met jezelf en anderen, verbonden met het web van leven.

IMG_1139.JPG

Hoe kan jij je focus leggen op dankbaarheid?

Het gaat immers om de dagelijkse praktijk. Je kan er voor kiezen om de naald van jouw kompas op dankbaarheid te richten. Zodra dit je focus wordt, zie je veel meer waar je dankbaar om kan zijn, ook al zit je in een verwarrende of moeilijke periode.

* Doop een mooie steen tot dankbaarheidssteen en neem hem overal mee naartoe, steek hem in je broekzak, in je handtas. Elke keer als je hem in je hand neemt, focus je weer op dankbaarheid.
* Schrijf de spreuk van Mooji op je muur :-)
* Zet 'ik ben dankbaar' in een kadertje op je nachtkastje zodat dit is wat je ziet als je gaat slapen en als je opstaat. Of steek een mooie foto in het kadertje van iets of iemand waar je dankbaar om bent.
* Speel elke ochtend dit liedje - of een ander waar je hart van opent.
* Omring je met mooie voorwerpen van reizen waar je dankbaar om bent, van geschenken die je kreeg, met foto's van familie en vrienden: creëer in je huis een sfeer die jou ondersteunt in dankbaarheid oefenen.
* Benoem elke avond en ochtend alles waar je dankbaar voor bent, of schrijf het op. En blijf dit doen totdat je het echt voelt in je hart, totdat je hele wezen doordrongen is van dankbaarheid.

In het dagelijks voelen van dankbaarheid zit het medicijn.

Ik wens je toe dat je het dagelijks mag voelen. Dat we met z'n allen focus mogen hebben op alles wat er is om dankbaar voor te zijn, alle geschenken, alle schoonheid, alle steun, alle kracht, alle kwetsbaarheid.
Voel jij het? Voel je die opborrelende, verruimende kracht van dankbaarheid? 
Laat mij gerust hieronder weten waar jij nu dankbaarheid voor voelt. Daar ben ik je dan alvast dankbaar voor :-)!