Creëren kan je leren

Ik vertelde in een eerdere blog over de cursus 'De kunst van creëren' die ik meer dan tien jaar geleden in Ecolonie volgde. Wat mij daar het meest van is bijgebleven?  Dat creëren een vaardigheid is als een ander. Dat je niet op goddelijke inspiratie hoeft te wachten om te gaan creëren. Dat je in stappen kan leren hoe dat dan precies werkt.

wazig bloemenveld.jpg

Het begint bij het formuleren van een scheppende wens. Iets dat er nu nog niet is in je leven, maar dat je graag zou verwezenlijken. Iets waar je hart naar uit gaat, waar je een verlangen voor voelt, waar je vreugde van gaat stromen. Zo'n scheppende wens formuleren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vaak formuleren we hem vanuit iets dat we niet meer willen. 
Maar als je een scheppende wens formuleert vanuit je hart, dan krijgt die kracht en ontstaat er een creatieve spanning. In het begin van je nieuwe idee/wens is die spanning groot. Vergelijk het met een elastiek dat je aanspant tussen je beide handen. Je ene hand is het hier en nu, je andere hand de wens die je gaat creëren. Die creatieve spanning maakt dat je veel drive voelt om actie te ondernemen, om de wens werkelijkheid te laten worden, je handen bewegen zich door de gespannen elastiek vlot naar elkaar toe. Het gaat je gemakkelijk af om je met je wens te verbinden, de energie is groot, je stappen richting je doel gaan vlot.

Een reis van duizend mijl begint bij de eerste stap.
— Mahatma Gandhi

Natuurlijk heeft deze beginfase zijn eigen haperingen of stoorzenders. Beginnen stappen is voor veel mensen bijzonder spannend. De angst voor het witte blad, de angst voor het onbekende, de angst om verlaten te worden of uitgelachen te worden. Je wordt met jezelf geconfronteerd. Hier goed mee leren omgaan, je eigen stoorzenders leren kennen en in de ogen kijken. Je telkens opnieuw verbinden met de liefde voor je einddoel en leren omgaan met angst horen bij de kunst van het creëren.

En dan, je hebt je eerste stappen gezet en je voelt dat deze spanning afneemt naarmate je verder stapt. Denk aan het elastiek, dat wordt slapper. Dit uit zich in allerlei gedachten en gevoelens die opkomen, je begint te twijfelen aan je doel. Je weet niet meer goed of het echt dat is wat je wil. Er is een ander idee bij je opgekomen waar je veel warmer van wordt. Je gelooft niet echt dat jij het voor elkaar zal krijgen. Hier toont zich de kunst van het creëren als vaardigheid: als je weet hoe de spanning werkt, kan je op deze momenten de juiste vragen stellen aan jezelf en motiverende actie ondernemen om jezelf weer te focussen op je wens. Ook hier weer is het de kunst om je te verbinden met de liefde voor je einddoel.

Het vraagt focus en kracht om te blijven stappen totdat je scheppende wens werkelijkheid is geworden. 

Die kracht en focus kan je leren opwekken en trainen. 

Een eenvoudige oefening is starten met het creëren van een avondmaal waar je veel zin in hebt. Je bedenkt wat je lekker vindt, zoekt recepten op, werkt uit welke ingrediënten je nodig hebt en gaat aan de slag. Als er bijvoorbeeld groene appels in je recept staat, maar die zijn net uitverkocht in de winkel waar je bent, ga je dan de rode appels nemen die ernaast liggen? Of ga je naar een andere winkel verderop om te zorgen dat je precies die appels hebt die je wil? Het gaat erom hoe toegewijd je bent, want je bent aan leren, je bent een leerling in de kunst van het creëren. 

Zin om hier meer over te leren? Meld je dan aan voor onze retreat Poort van Creatie van 18 tot en met 22 juni in Ecolonie. 

Door concreet aan de slag te gaan en in creatieve processen te duiken leer je veel over jouw manier van creëren en hoe dit zich weerspiegelt in jouw leven. Je maakt een krachtjuweel met Zenknopen en je creëert je eigen SoulCollage®kaarten  Je gaat naar huis met je eigen krachtjuweel en krachtkaarten, met verfriste energie door de activiteiten, het gezelschap en de omgeving.

Twijfel je of de retreat iets voor jou is?
Stuur me een mail (heidi@livingsessions.be) en dan contacteer ik jou om het samen te bespreken.