Dankbaarheid als medicijn

"Your mantra is thank you.
Don't explain, don't complain.
Keep saying thank you.
Say thank you to existence."
Mooji

Deze mantra staat geschreven op de muur van mijn praktijkruimte. Hij begeleidt me al heel lang doorheen het dagelijkse leven. Het is een goeie reminder om hem op de muur te schrijven, want hoe vreemd ook, telkens opnieuw slaag ik er in om te vergeten hoe belangrijk dankbaarheid is. Niet als iets veraf dat ik morgen wel zal beoefenen, maar NU.

Waar ben jij nu dankbaar voor?

Ik ben NU dankbaar voor het geluid van de regen op de koepel. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben. Ik ben dankbaar voor de liefdevolle mensen die mij omringen. Ik ben dankbaar voor de plantjes die groeien in de tuin. Ik ben mezelf dankbaar dat ik deze blog aan het schrijven ben, want schrijven doet me deugd. Ik voel grote dankbaarheid voor de kracht van het leven die door me heen stroomt en voor alle steun die ik mag ontvangen. Ik ben dankbaar voor alle veranderingen die op stapel staan bij Living Sessions.
 
De zaak met dankbaarheid is dat je het niet afratelt als een trucje of iets van op je to-do-lijstje, maar dat je benoemt waar je dankbaar voor bent TOT DAT JE HET ECHT VOELT. Totdat je voelt dat het JE HART OPENT en dat je het niet alleen bedenkt met je mind. Het is immers de energie van een open hart die zo mooi zichtbaar is en die jou de echte voeding geeft van je opgetild voelen, verbonden met jezelf en anderen, verbonden met het web van leven.

IMG_1139.JPG

Hoe kan jij je focus leggen op dankbaarheid?

Het gaat immers om de dagelijkse praktijk. Je kan er voor kiezen om de naald van jouw kompas op dankbaarheid te richten. Zodra dit je focus wordt, zie je veel meer waar je dankbaar om kan zijn, ook al zit je in een verwarrende of moeilijke periode.

* Doop een mooie steen tot dankbaarheidssteen en neem hem overal mee naartoe, steek hem in je broekzak, in je handtas. Elke keer als je hem in je hand neemt, focus je weer op dankbaarheid.
* Schrijf de spreuk van Mooji op je muur :-)
* Zet 'ik ben dankbaar' in een kadertje op je nachtkastje zodat dit is wat je ziet als je gaat slapen en als je opstaat. Of steek een mooie foto in het kadertje van iets of iemand waar je dankbaar om bent.
* Speel elke ochtend dit liedje - of een ander waar je hart van opent.
* Omring je met mooie voorwerpen van reizen waar je dankbaar om bent, van geschenken die je kreeg, met foto's van familie en vrienden: creëer in je huis een sfeer die jou ondersteunt in dankbaarheid oefenen.
* Benoem elke avond en ochtend alles waar je dankbaar voor bent, of schrijf het op. En blijf dit doen totdat je het echt voelt in je hart, totdat je hele wezen doordrongen is van dankbaarheid.

In het dagelijks voelen van dankbaarheid zit het medicijn.

Ik wens je toe dat je het dagelijks mag voelen. Dat we met z'n allen focus mogen hebben op alles wat er is om dankbaar voor te zijn, alle geschenken, alle schoonheid, alle steun, alle kracht, alle kwetsbaarheid.
Voel jij het? Voel je die opborrelende, verruimende kracht van dankbaarheid? 
Laat mij gerust hieronder weten waar jij nu dankbaarheid voor voelt. Daar ben ik je dan alvast dankbaar voor :-)!