Wat kaarten je kunnen vertellen.

Kaarten maken met SoulCollage® gebeurt in twee stappen. In het eerste deel ga je aan de slag met de collage. Je verzamelt prenten, combineert, selecteert en bundelt alles samen tot één kaart. Zo met je handen bezig zijn, in je eigen tijd en ruimte, met beelden die je aanspreken brengt je in meditatieve toestand. Je (her)ontdekt ook het speelse kind in jou en je creatieve deel, dat misschien al een tijdje lag te sluimeren maar dat nu weer helemaal wakker kan worden. Ik hoor steevast van deelnemers hoeveel deugd het hen doet om nog eens 'te knippen en te plakken'. Want wanneer doe je dat nog eens? Telefoon uit, televisie uit, muziek stil. Alleen jij en de prenten, jij die tijd neemt om te zakken, om te verdwalen in de beelden, om te creëren, om even uit de tijd te stappen waarin vanalles moet. Het brengt vreugde en plezier en verbinding met jezelf. 

IMG_3502.JPG

Het tweede deel brengt de soul in de collage. Je gaat met twee of drie mensen samen zitten en om de beurt 'lees je een kaart', zoals wij dat noemen. Iemand leest de kaart, iemand noteert wat je allemaal zegt en de derde persoon is de getuige, die luistert met open hart naar jou. 
Bij het lezen ga je niet over je kaart vertellen en zeggen waarom je precies voor die en die prent gekozen hebt. Nee, je stapt als het ware in je kaart, je trekt je kaart aan als een kostuum en je spreekt vanuit je kaart. Deze manier van werken vraagt soms wat oefening. Het vraagt dat je je oordeel loslaat en jezelf toestaat om te spreken vanuit je buik, vanuit je onderbewuste, doordat je je laat leiden door je eigen kaart. Dat brengt soms verrassende, ontroerende of diepe boodschappen naar boven. SoulCollage® heeft niet voor niets de baseline 'ontdek je wijsheid, verander je wereld'.

Op deze manier ontdek je een aspect van jezelf, een deel van jezelf dat je aandacht vraagt, dat een boodschap voor je heeft, dat je kan helpen met iets dat nu in je leven speelt. Een deel van jezelf dat op deze manier zichtbaar wordt, krijgt ook de kans om in balans te komen. Als je bijvoorbeeld een kaart hebt gemaakt die spreekt over je kracht, over jezelf laten zien, dan kan dat in balans komen. Want misschien laat je je te weinig zien, ervaar je te weinig kracht en dan kan deze kaart je hiervan bewust maken. Of misschien net het tegenovergestelde en laat je je te veel en te snel zien, en ga je met kracht overal doorheen, zonder je kwetsbaarheid te (her)kennen. Door deze kaart kan die dynamiek zichtbaar worden en kan dat deel in jou in evenwicht komen. 

Hierboven zie je vier kaarten uit mijn eigen kaartenset. Ze vertellen me allemaal iets over een verschillend aspect van mezelf. SoulCollage® is geen therapie, maar kan wel therapeutisch werken. Jij volgt jouw eigen tempo in het hele proces. Niemand interpreteert of 'leest' jouw kaart. We geven ook geen feedback op elkaars kaarten, want het gaat er niet over wat een ander er van vindt.Het gaat er ook niet om hoe 'mooi' of 'artistiek' je kaart is. Deelnemers zeggen soms van zichzelf dat ze niet artistiek aangelegd zijn, maar dat is ook helemaal niet nodig! Elke kaart die gemaakt is, is schitterend. Het gaat over wat ze jou brengen. In een veilige omgeving stap je in een individueel proces dat door de aanwezigheid van de groep meer diepgang en steun krijgt. Natuurlijk kan je kaarten ook in je eentje lezen. Je kan dan zelf schrijven terwijl je ze leest of je kan het opnemen met je telefoon.

In dit filmpje zie je mij kort een kaart lezen. 

Krijg je zin om dit zelf te ervaren? Om je eigen wijsheid te ontdekken via dit plezierige, creatieve proces? 

Stap dan met ons mee door de POORT VAN CREATIE:
SoulCollage® en Zenknopen in de Franse Vogezen van 18 tot en met 22 juni. Verbind je met de ongelimiteerde bron van het leven, duik mee in het creatieproces en ontdek je eigen kracht. ALLE INFO