de wondere wereld van cranio-sacraal therapie

Blog van Jan Dillen

Al vanaf mijn twintigste wilde ik kinesist of arts worden, maar mijn studies brachten me op het spoor van groepswerk en clowns. Wat ik tot op de dag van vandaag nog in mijn hart draag en met de school van Clownsense leid ik nu zorgclowns op.
Lichaamswerk bleef me echter boeien en zo werd ik integratief masseur en holistic pulser. In een gesprek met mijn osteopate – lang geleden – kwam cranio-sacraal therapie ter sprake en zij opperde dat het misschien wel iets voor mij was. Van het één kwam het ander en op vijftigjarige leeftijd startte ik een intensieve vierjarige opleiding aan het Peirsman Instituut in Nederland.

Wat mij triggerde was dat deze therapievorm over de totale mens gaat, dat vond ik belangrijk, een stevige studie van het hele menselijke systeem. En dat het eerder met voelen te maken heeft dan met analyseren. Daar heb ik talent voor, om heel specifiek te kunnen voelen, daar had ik me natuurlijk ook al vele jaren in kunnen trainen met de verschillende massagevormen die ik onder de knie kreeg.

Cranio-sacraal therapie werkt hoofdzakelijk met de verbinding tussen het cranium (schedel) en het sacrum (heiligbeen gelegen tussen de bekkenhelften). Tussen deze twee gebieden bevindt zich de ‘dura mater’, een stevig vlies waarin liquor (hersenvocht) stroomt volgens een bepaald ritme. Dat ritme was lang ongekend. Het ligt dan ook diep in de mens verscholen. Het was osteopaat dr. John E. Upledger die tijdens het assisteren van een operatie per toeval 'ontdekte' dat het vlies bewoog. De opererende arts vroeg immers om het stil te houden, maar dat kon hij niet. Eerst dacht hij dat het aan hemzelf lag, totdat hij merkte dat het vlies volgens een bepaald ritme bewoog. Dat was voor Upledger de start van een levenslange fascinatie voor het cranio-sacraal systeem.

Dit systeem bestaat dus naast andere ritmische systemen in het lichaam zoals de bloedsomloop en de ademhaling. Het is eveneens van levensbelang, zorgt voor de basis van onze gezondheid en wordt daarom ook wel de ‘breath of life’genoemd.

cranio met groene boeddha

Door zachte aanraking kom ik in contact met de kwaliteit van dit ritme en kan ik blokkades opsporen. Aan de hand van het ontspannen van de verschillende diafragmas (bvb. het middenrif) in het lichaam, ontstaat er terug ruimte en elasticiteit. Naast het preventieve nut zijn er verschillende gezondheidsverbeterende effecten mogelijk: ontspanning van lichaam en geest, verhoging van de levensenergie en oplossen van blokkade en trauma.

Schermafbeelding 2019-01-04 om 18.00.07.png


Voor de volledigheid wil ik nog toevoegen dat de craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Sutherland ontdekte het craniale systeem omstreeks 1920-1930. Hij ontdekte dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en dat dit aanleiding kan geven tot oa depressies, concentratiestoornissen, links - rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen, enz... De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Inmiddels dringt het belang van dit systeem langzaam door tot de gezondheidszorg in Amerika en sinds 1990 ook in Europa.

Wat kan cranio-sacraal therapie voor jou doen? Aangezien het om zo'n diepliggend, fundamenteel mechanisme van ons lichaam gaat dat zich uitstrekt van onze 'kop' tot onze 'staart', zijn de klachten ook heel gevarieerd. Maar om er toch een beeld van te geven, deze kleine opsomming:

Cranio is goed bij...hoofdpijn, migraine, tandpijn, nekpijn, stijve schouders, hoge en lage rugpijn, tinnitus, verhoogde druk ogen, aangezichts en kaakpijn, buikpijn, duizeligheid, depressie, burn-out, overgevoeligheid, doelloosheid, huilbaby’s, trauma door ongeluk of geboorte.

Ik geniet er van om met mensen te werken zodat zij zich bewust worden van het zelfhelend vermogen van hun lichaam, zodat klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Families, moeders met kind, oude en jonge mensen, zijn allemaal welkom om samen van ontspanning naar heling te gaan.

cranio in de Living