Vreugdevoller door de dag

Vaak begint het al in de ochtend, bij het krieken van de dag, als ik mij bewust word: ‘ik ben wakker’.
Dan schiet mijn denkmachine al in volle gang.
Over hoe de dag er uit zal zien, hoe ik dat project zal aanpakken, wat ik dadelijk zal eten als ik opsta, welke kleren ik zal aantrekken, hoeveel file er wellicht al op de Vlaamse wegen staat, waar ik dan straks ook zal inzitten….
Er heeft zich al een halve dag afgespeeld, puur in gedachten!
En zo ben ik al al doodmoe vooraleer ik een voet uit mijn bed heb gezet :-).

Weet je, soms zijn die gedachten ook gewoon gezellig, ik kan er mij in nestelen. Niemand ziet ze of hoort ze, het is mijn eigen wereldje waarin ik ook blij kan worden van een wending in mijn gedachten of een typisch ‘Heidi-mopje’.

Onze gedachten zijn echter niet zo ‘onschuldig’ als ze lijken. Het aantal gedachten dat wij produceren per dag wordt geschat tussen de 40.000 en de 60.000. Even doorrekenen en hopla: wij hebben zo’n 52 gedachten per minuut. Wat? Echt?

Op zich niets aan de hand natuurlijk. Dat is blijkbaar wat wij mensen doen, massaal gedachten produceren. En blijkbaar gelijken onze gedachten voor het grootste deel op onze gedachten van gisteren. Niets nieuws onder de zon dus.

bloom-carefree-cozy-258330.jpg


Maarrrr, het is zo dat we ons meestal niet eens bewust zijn dat we denken, laat staan wat we denken. En als we dan zo’n gedachte waarnemen, geloven we ze ook vaak.
En daar wringt het schoentje.
We geloven dat we er alleen voor staan. We geloven dat we geen promotie verdienen. We geloven dat er niet genoeg succes is voor iedereen. We geloven dat we liefde moeten verdienen. We geloven dat vrouwen moeten zorgen voor mannen. We geloven dat wij niets aan de klimaatverandering kunnen verhelpen, toch niet in ons eentje.

Zoooooveeeeel gedachten die we allemaal geloven!
Wat nu?
1. De gedachte onderscheppen, je er bewust van worden.
2. Die gedachten onderzoeken. Je afvragen of ze waar is.
Is het waar dat ik er alleen voor sta? Hm.
Is het waar dat ik liefde moet verdienen? Hm.

Bij mij gaan veel van die gedachten over ingebeelde gevaren die in de toekomst gaan gebeuren als ik echt kies wat mijn hart verlangt. Want dan eindig ik arm en alleen in een koud en gammel huis.
Dus mijn gedachtenmolen eindigt dan vaak bij ‘dan doe ik het maar niet’.

Je denken heeft zich immers tot doel gesteld om jou vooral veilig en comfortabel te houden. Om te zorgen dat je meestal tussen de lijntjes kleurt.
Want als je ‘de sprong’ waagt, dan val je wellicht binnen de kortste keren door de mand. Dan ontdekt de wereld dat je niet die geweldige top-man of -vrouw bent. Of dan blijkt dat je toch niet zo goed bent als je dacht. Of misschien heb je wel bijzonder veel succes en wat dan? Zo groot hoeft het toch ook niet.

Zucht. Vermoeiend. Inderdaad.
Wat kan je nog ondernemen om je hiervan bewust te worden?

Uitschrijven wat die steeds herhalende gedachten precies zijn. Die stem van de innerlijke criticus leren kennen is ontzettend leerrijk.
Of luidop uitspreken tegen een goede vriend(in). De eerste keer dat ik dat deed, werkte het op den duur enorm op mijn lachspieren en vond ik het ook wel sneu voor mezelf dat ik met zo’n vervelende stem opgezadeld zit. En bovendien: die strenge stem van iemand anders mogen horen en dan beseffen dat we allemaal zo gelijk zijn, wat een geschenk!

activity-adult-barbecue-344102.jpg

Je kan ook een personage bedenken voor die stem, uitschrijven wat voor figuur het is, welke kleren ze draagt, waar ze zich vooral mee bezig houdt.
Met deze elementen kan je ook een collage maken, een visueel beeld creëren en het personage een naam geven.

Allemaal acties om je bewust te worden van je gedachten, van je strenge stem, zodat niet zij aan het stuur zit (of hij) maar jij. Zodat je bewust kan kiezen, en niet onbewust geleid word door al die gedachten. Zodat je je vrijer voelt doorheen de dag.

Daar staan we voor bij Living Sessions, via onze individuele begeleidingen en aanbod in kleine groepen willen we je inspireren om je weer met jezelf te verbinden en jezelf liever te zien. Zo kom jij ook in je kracht te staan en kan je je vrijer en vreugdevoller door de dag bewegen.

Een cranio-sacraal behandeling van Jan helpt mij vaak om mijn gedachtenstroom wat zachter te maken, om me meer bewust te worden van mijn lichaam, het vanbinnenuit te voelen. Ook reiki heeft dat effect op mij. Of ontspannen tijdens de vertelavond Ostara. Tijdens een ontspannende oliemassage van Nathalie. Tijdens een massage workshop. Tijdens de Heart Gathering van Karen. Tijdens de Sistercirkel van Heidi.

Graag tot in de Living!