Ik ben geen dokter.

Dat is een waarheid als een koe.
Ik. Ben. Geen. Dokter.
Er is zoveel over het menselijk lichaam dat ik niet weet. Echt veel. Er zijn benamingen waarvan ik nog nooit gehoord heb. Zoals telomeren, die blijken we allemaal te hebben. Had ik geen idee van, maar we hebben ze en ze zijn belangrijk.
Ziektebeelden die ik niet ken.
Werking van zenuwcellen die mij onbekend maar schijnbaar verbazingwekkend is.
We zitten verdomd vernuftig in elkaar.

Ik leer wel graag bij.
Ook hier weer de waarheid en de koe.
Over het lichaam, over gezondheid, over vitaliteit, over het leven. En zo bouw ik kennis op over wat ik zelf kan doen om mij vitaal te voelen. Wat zijn gezonde dagelijkse keuzes en wat niet? Er is ook zo veel informatie die de ronde doet, zo veel te vinden op het internet. Wat werkt er voor mij?
De laatste tijd zijn er twee artsen wiens werk ik gevolgd heb. De Nederlander Henk Fransen , die het heeft over het versterken van je zelfgenezend vermogen en die een medicijnloos ziekenhuis wil bouwen. De Amerikaan Mark Hyman, een beoefenaar van de Functional Medicine, die onder andere vertelt over hoe gezonde hersenen te creëren via je eten.

antioxidant-3483929_1920.jpg

De basis over voeding klinkt intussen wel overal ongeveer hetzelfde:
geen suiker, geen witmeel producten, geen slechte vetten, geen gefabriceerd eten, weinig zuivel en weinig vlees.
Wat dan wel? lekkere, verse groenten, fruit, granen, zaden, noten en wilde vis. Een plantenrijk voedingspatroon! Niet alleen gezond voor je eigen lijf, maar ook voor de planeet, twee vliegen in één klap.

Dat zegt trouwens ook onze eigen Belgische voedingsdriehoek, als je het liever dichter bij huis houdt :-)

Voorbije week volgde ik online een achtdelige reeks van dr. Hyman over de hersenen en hoe ze gezond te houden. Wat me daarin opviel was de volledigheid waarmee ze naar gezondheid kijken. Het gaat in de eerste plaats over hoe je voeding kan gebruiken als medicijn. Daarnaast wordt toegelicht hoe de werking van je darmen je immuunsysteem beïnvloedt en hoe dat op de gezondheid van de hersenen inhaakt. Dan gaat het verhaal breder: over slaap naar bewegen, naar je emotionele leven, naar je relaties en hoe je die beleeft en naar spiritualiteit. Alles wordt gelinkt aan elkaar, telkens vanuit wetenschappelijk onderzoek. Zo zou dagelijks mediteren of bidden je telomeren verlengen, waardoor je meer kans hebt om gezond ouder te worden. Weet je nog, die telomeren die we eerst niet kenden?

Eén zinnetje van dr. Hyman blijft me bij: ‘Je kan wel gezond eten en voldoende bewegen, maar dat betekent niets als je je eenzaam voelt.’ De relatie die je hebt met jezelf, met je partner, je kinderen, je vrienden is van vitaal belang. We hebben allemaal een gemeenschap nodig, een gevoel van ergens thuis te horen, als fundamenteel aspect voor onze gezondheid.

Zo krijg ik stilaan zicht op het brede netwerk van gezondheid, alle aspecten die hier bij komen kijken. Er is niet één oorzaak, één wonderpilletje, het is echt een complex web van factoren die allemaal op elkaar inhaken. Met toch telkens de eenvoudige basics: eet gezond, beweeg, voel je goed in je vel.

Het is een persoonlijke frustratie van mij dat dat geheel nog zo weinig in het vizier komt bij de reguliere Westerse geneeskunde. Eigenlijk komt dat geheel sowieso weinig voor in onze samenleving. De ongezonde keuzes liggen veel vaker voor het rapen, schreeuwen je toe. Voor de gezonde keuzes moet je echt moeite doen. En toch zijn er ook heel veel goeie verhalen, positieve projecten, sterke, gedragen gemeenschappen.

jump-2371987_1920.jpg

Per slot van rekening is je eigen gezondheid ook niet iets om af te geven aan een arts. Je woont toch zelf in je lichaam en kan het dus zelf als de besten leren kennen! Wat doet je deugd? Wat doet je geen deugd? Hou je van wat je doet? Zie je de mensen graag die je omringen? Slaap je genoeg?

Laten we elkaar steunen om dagelijks gezonde keuzes te maken (want veranderen is niet altijd zo eenvoudig).
Om dr. Hyman nog eens te citeren: ‘FRIEND POWER IS FAR MORE POWERFUL THAN WILL POWER’.

Dus doe het samen, niet in je eentje!

En je weet het: altijd welkom bij Living Sessions voor steun, voor een stap in de goede richting, voor een luisterend oor, voor samenzijn in een cirkel, voor een helende behandeling die je weer in contact brengt met je lichaam.
Maak een afspraak met één van ons, we gaan graag samen op weg naar een vrijer, vreugdevoller en vitaler leven.

liefs
Heidi